Spuneam cu câteva zile în urmă că derby-urile din handbalul românesc au ajuns să se joace și în Divizia A, atât la feminin, cât și la masculin. Să ne bucurăm de această stare și să fim mulțumiți că în atecamera Ligii Naționale se află echipe puternice, grupări ce se pregătesc să facă pasul pe prima scenă.
Din păcate, chiar organizatorul acestor campionate naționale, mă refer la Federația Română de Handbal, face ce face și-și mai dă în petic, arătând că nu este respect total față de cei care trudesc pe semicerc, încălcând propriile regulamente și permițând incompatibilități de tot felul, semnalate și din acest colț de pagină, dar și de mulți alți membri ai marii familii din handbal, însă fără să se ia măsuri reparatorii.
Să lăsăm teoria deoparte și să trecem la practică, adică să semnalăm ultimele derapaje, ale comisiilor federale:
– La derby-ul feminin dintre CSM Tg Mureș – Chișineu Criș, Divizia A, disputat duminică, 07.10, era delegat să fluiere cuplul format din Iacob din Brașov cu Savu din Argeș (și acum tot ei sunt trecuți pe site-ul Federației), doar că la meci s-a prezentat perechea Drăguț/Drăghici din Vrancea. Conform Regulamentului de funcționare a CCA, Art. 76, delegarea arbitrilor principali, la jocurile din campionatele naționale, se face cu cel puțin 5 zile înaintea datei de disputare. Acest cuplu vrâncean, care pare să fie revelația acestui sezon, mai primise o deplasare, cu două zile în urmă, sub Feleac, la meciul din Liga Zimbrilor, dintre Universitatea Cluj și Dinamo. Cu câte două deplasări așa lungi pe weekend, oare n-or obosi săracii arbitri?
– Referitor la moda schimbării delegărilor, una care ridică ceva semne de întrebare, mă gândesc că dacă se ivesc situații de urgență, în care unul din arbitrii delegați se îmbolnăvește sau se află în imposibilitatea de a se prezenta la meci, ar trebui anunțate și echipele care susțin partida – sigur, Regulamentul nu permite recuzarea niciunui cuplu, dar poate că vreuna din adversare își dorește o altă pereche neutră, fără să nominalizeze, conform aceluiași regulament
– Am întâlnit, în acest campionat, o situație pe care aș vrea să mi-o explice cei ce fac delegările arbitrilor, la nivel de juniori și chiar Divizia A. Sunt cupluri de arbitri care au câte două meciuri în aceeași zi, adică primesc câte două delegări, de la Federația de Handbal, echipele gazdă făcând plăți în baza acestor delegații – și întreb dacă cele două echipe gazdă, exemplu Dinamo la ora 10 și Steaua la ora 14, plătesc integral și transport, și masă?, după caz, firește…
– Și închei cu încă o incompatibilitate săvârșită de Federație, cu sau fără bună știință – la meciul de Junioare II, dintre Unirea Dobroești și Colegiul Tehnic Media, pe banca fetelor de la Media a stat doamna Gabi Covaci, antrenoare binecunoscută, cu ștate vechi în handbalul românesc. Cu un sezon în urmă, doamna în cauză a devenit și Observator cu acte în regulă, moment în care personal am felicitat-o și în scris, fiind prima observator femeie din handbalul românesc. Doar că noua funcție are anumite impuneri, iar în Regulamentul de funcționare a Comisiei de Observatori scrie clar, la Art.9, litera d – d) Să nu fie sub relații contractuale cu un club sportiv (handbal), ce-și desfășoară activitatea la nivelul competițiilor naționale, sau să fie implicat sub orice formă în conducerea unei echipe de handbal la nivel national. Recunosc că am numai cuvinte de laudă pentru doamna Covaci, a făcut treabă bună la echipa feminină, o grupare care și-a schimbat mult fața, în raport cu sezonul precedent, ba chiar și ca Observator s-a făcut remarcată, iar oamenii spun că este autoritară și-și face treaba fără reproș. Dar regulamentele trebuie respectate, iar doamna în cauză ar trebui să aleagă… sau nu, dacă mă gândesc că sunt atâtea incompatibilități în handbalul nostru, încât una în plus sau în minus nu mai contează (!?)…
Ionel Pană
Buna seara Ionele, de fapt Ionel, Ionelule. Nu stiam ca te preocupa asa de mult starea de oboseala a arbitrilor, dar deh acum daca semnalezi unele lucruri ar fi bine si daca te-ai informa corect de la sursa (Presedinte CCA sau chiar la mine) ai fi stiut ca mai sunt si accidente sau evenimente nefericite de ultim moment. iar faptul ca ii rugam pe unii sa-si piarda week-end ul pe drumuri ca sa arbitreze un joc ne arata dedicatia acestora. Tu, in loc sa stai ca baba pe ulita si sa toci din gura mai bine ai fi notat ca arbitrajul a fost bun, ca nu au fost probleme si ca echipele au fost multumite de arbitraj. In mod normal echipele sunt anuntate de schimbari de ultima ora, care nu pot fi puse pe portal, de arbitrii, dar daca una dintre echipe sau chiar amandoua nu raspund la telefon nu avem ce face.
In ceea ce priveste delegarile arbitrilor la cate 2 jocuri trebuie sa-ti spun ca acest lucru se intampla datorita numarului mic de arbitri, indisponibilitatilor anuntate sau chiar de urgenta. Sigur, in mod normal un cuplu ar trebui sa ia un singur barem pentru deplasarea intr-o localitate (jumatate de la o gazda si jumatate de la cealalta gazda) si baremul de joc de la fiecare echipe. Nu stiu ce semnale ai tu, dar practica generala este aceasta.
Incompatibilitatea Gabrielei Covaci nu este de resortul arbitrilor asa ca nu ma voi referi la ea, mai ales ca am inteles ca ai primit un punct de vedere oficial dela CCOD. DECI, ASA CUM TI-AM MAI SPUS SI ALTA DATA NU MAI SCRIE DUPA INFORMATII TRUNCHIATE, DUPA GHICIT SAU DUPA CAPUL TAU (ALA CHEL). INTREABA-NE SI PE NOI SI VEI AVEA DE CASTIGAT PENTRU CA VEI FI UN OM MAI INFORMAT SI-TI VEI INFORMA SI CITITORII (1, 2 SAU 3 CATI AI – EU SUNT UNUL DINTRE EI) MAI BINE SI MAI CORECT
În loc să jignești, mai bine ați face în așa fel încât, brigăzile de arbitrii să fie OMOGENE (nu să se fluiere în 2 moduri diferite aceeași fază). Testați arbitrii (toți) și veți avea mari surprize (neplăcute, normal) la cum „se fluieră”. Am spus despre arbitrii (pentru că nu vreau să mă gândesc că, de la FRH se deleagă „unii” arbitrii, la „unele” meciuri) care fluieră la J II și J III în FRH – zona de sud a țării. Părerea mea umilă.