Jocul de rugby, la nivel de copii, are o perioadă înfloritoare, în Județul Ilfov, și asta datorită, în primul rând, a președintelui Asociației Județene de Rugby, Gheorghe Vlăduț, a eforturilor lui de a desfășura o competiție oficială, în ciuda faptului că Asociația nu are niciun venit, iar necesitățile financiare minime sunt tot mai greu de asigurat. În plus, Federația de specialitate nu prea s-a omorât în acești ani să sprijine activitatea din Ilfov, dar poate că emulația creată în 2015, rezultatele frumoase, cât și imaginea frumos colorată a tot ceea ce au făcut copii în anul care a trecut să ajungă și pe la urechile federalilor, chiar merită o cât de mică atenție din partea lor! L-am întrebat pe Vlăduț de unde i-a venit ideea unui campionat cu echipe mixte și cum s-au daptat fetele cu balonul oval? Președintele mi-a spus o poveste, iar eu o scriu aici, merită citită de toți părinții!
”În anul 2005, împreună cu antrenorul Daniel Dinu, am pus bazele unui club sportiv, C.S. Joiţa – 07, cu profil de rugby. Ne-a fost uşor să găsim copii, pentrucă soţia lui Dinu era profesoară şi dirigintă la Şcoala Gimnazială nr.1 din Joiţa. Aşa am reuşit să aducem pe terenul de sport șapte-opt băieți, la început, dar și câteva fete, colegele lor, pe marginea spațiului de joc. Gălăgioase tare, strigau, încurajau, râdeau, tinere cu multă energie. Antrenorul n-a stat prea mult pe gânduri și le-a băgat și pe ele în teren, după ce le-a spus să-și aducă șorturi și bluze de sport. Pe lângă Alexandru, Marius, Viorel, Ionuț și Mădălin, au apărut și alte nume, precum Ștefania, Camelia, Florentina sau Maria, care nu s-au sfiit să se ia la trântă cu colegii lor și chiar să culce balonul într-un prim eseu.
Și de aici am schimbat strategia, am recomandat tuturor profesorilor din Ilfov să-și facă și echipe mixte, iar în campionat toată lumea a avut drept de joc, infiferent de sex. La fiecare competiţie, la fiecare acţiune în teren a fetelor am fost surprins să observ bucuria cu care joacă, ambiția cu care poartă balonul dintr-o parte în alta, rigoarea cu care respectă regulile – trebuie să spun că sunt mai receptive decât băieții, sunt mai rele în lupta corp la corp și parcă își doresc mai mult victoria. Or fi ele mai firave, la prima vedere, dar în teren se schimbă total!
Îmi spunea un părinte că fiica sa, că de când este la rugby, nu mai are teamă de băieţi, ea care era o timidă, în primii ani de şcoală – e clar, rugby-ul dă încredere în forțele proprii, creează caractere, oameni puternici, capabili să decidă și singuri, dar și să lucreze în echipă. Ca manager al rugby-ului în Ilfov, am militat pentru integrarea fetelor într-un sport al băieților și mă bucur că am făcut asta. A dispărut orice reticență, ba aș putea să spun că, de când avem și fete în echipe, competițiile sunt mai elegante, mai corecte, mai pline de fair-play. În plus, femininele noastre au impus o ținută impecabilă, spălată și călcată, fapt care i-a obligat și pe băieți să adopte același stil.
Oval 5 Rugby Cosoba a adus moda fetelor în jocul cu balonul oval, iar domnișoarele noastre au prins imediat dinamica jocului. Acum sunt în număr mare în campionat, iar lupta lor, de a elimina diferența dintre sexe, a avut un real succes, ba chiar aș putea să spun că sunt cazuri când băieții au fost puși în inferioritate clară, de către adversarele lor!
Cu ceva vreme în urmă, m-am întâlnit cu primele rugbyste din 2005, cu pionierele acestui joc de la Cosoba, ca să le spun așa. Mi-au dat lacrimile, când le-am văzut pe Andreea Pană, Florența Stanciu, Denisa Dinu sau Andreea Gheorghe, unele mamici, astăzi, și bucuroase că au învățat câte ceva din tainele acestui frumos sport. Chiar îmi spuneau că primele eseuri din rugby, le-a ajutat să-și găsească ținta și în viață”.
Într-adevăr, rugbystele în terenul de joc au dat culoare spectacolului sportiv. Le doresc tuturor sănătate şi un an 2016 cu mari realizări la şcoală, în familie şi în sport. La Mulţi Ani !