Karatiști de Ilfov – îi găsiți la Akura Club, în Dobroești!

lun, 25 iulie 2022

L-am cunoscut pe antrenorul de la Akura Club, Alexandru Mnațacanian, cu câțiva ani în urmă – era începutul lui în Comuna Dobroești, un start impresionant, aș spune, pentru că acest sport de artă marțială, karate-do, ca de altfel întreaga paletă de discipline de contact și nu numai, implică multă disciplină, multă rigurozitate, de la primul pas în acest sport.

După aproape 10 ani, am dat de Akura Club și de sensei Mnațacanian, sau dukman dojo, ce înseamnă maestru sau profesor, în limbaj comun al artelor marțiale. Ne-am întâlnit, pentru că mi-am dorit să știu câți pași înainte au făcut copiii din Dobroești, dacă au prins sensul karate-ului și până unde l-au dus. L-am găsit pe Alexandru un pic mai matur, dar mult mai liniștit: ”Am ajuns un perfecționist și cel mai mult mă bucur că elevii mei apreciază metodele mele de antrenament și vorbesc despre acestea în mediul online și nu numai. Trebuie să spun că toți cei care au venit la Akura Club și-au dorit să lucreze cu mine, iar asta mă onorează. Și asta se întâmplă și la Clubul din București, cât și la cel din Dobroești.

Am în total un grup de aproximativ 50 de karatiști – cam 20 la Dobroești, din care 10 sunt localnici, și restul s-au adunat la București, în mai multe locații. Karatele se împart pe categorii de vârstă ce pornesc din 2 în 2 ani – eu am de la 2015, an de naștere, și până la 2006. Și vreau să spun că cei mai mari, o parte din ei, au și făcut cunoștință cu antrenoratul, pentru că i-am pus să aibe grijă de cei mai mici. Îi voi trimite și la Școala de Antrenori, pentru ca totul să fie oficial. Și spun asta, pentru că suntem un grup unit, o familie, unde se glumește, dar se și muncește la modul serios.

Și pentru exemplificare, vreau să spun că în această toamnă voi merge la Campionatele Mondiale cu aproape 30 de sportivi, de la care aștept medalii: Gheorghita Bianca, Gheorghita Catalin, Mnatacanian Armin, Peta David, Dumitrescu David, Zavragiu Luca, Vasilescu Albert, Turculet Mircea, Borcanea Andrei, Gorgan Andrei, Marin Claudiu, Visa Octavian, Martin Oliver, Ghenu Gabi, Stancu Aryan, Anca Patrick, Deaconu Rares, Zamfir David, Ion Auras, Constantin David, Cazacu Anya, Radulescu Eva, Dragan Diana, Mihale Roberta, Petre Denisa, Minea Catalina. Bănuiesc că ați observat că în lotul tricolor se află și numele Armin Mnațacanian, este copilul meu care a făcut mari progrese și poate face față unei competiții de acest nivel. Și ceilalți doi copii ai mei, mai am un băiat și o fată, se antrenează pe tatami, pentru că au îndrăgit mult acest sport.

Această disciplină a artelor marțiale nu are ca scop final victoria, ci munca pentru perfecționarea caracterului, experiența acumulându-se prin antrenament. Disciplina este benefică pentru disciplină, autoapărare, pentru a căpăta încredere, pentru concentrare, pentru o condiție fizică mai bună, pentru a învăța să lucrezi în echipă. Sunt motive excelente pentru ca cei mici să vină pe tatami și să-și dorească să devină karateca”, ne spunea antrenorul de la Akura Club, Alexandru Mnațacanian.

Comments are closed.