Sunt de 50 de ani în volei și știu că piramida este baza performanței – cu cât această bază este mai mare, cu atât succesul se conturează mai repede. Din păcate, în ultimii ani se apelează tot mai des la jucătoare străine, care costă mult și care împiedică dezvoltarea sportivelor autohtone, care-și doresc promovarea. S-a ajuns în situația în care Federația Română de Volei, dându-și seama că practica este una păguboasă, să se limiteze numărul de străine într-o echipă, pentru a face loc și româncelor.
Și dacă tot vorbim de importanța piramidei voleiului, a sportului, în general, vreau să spun că înființarea Centrului de Copii și Juniori, în cadrul Clubului Sportiv Municipal București, chiar de la apariție, a creat o emulație și o bază de selecție extrem de mare. A fost un proiect de excepție, dar care n-a fost susținut cum trebuie, de fiecare dată.
Eu sunt la CSM din 2014 și trebuie să recunosc că nu tot mereu am avut sprijin din partea clubului. Am în jur de 50 de copii, cu care joc la diferite niveluri. Dacă părinții n-ar fi atât de înțelegători, ca să mai contribuie financiar pentru tot felul de nevoi ale echipei, nu știu ce m-aș fi făcut. Chiar și eu am pus de multe ori bani din buzunar, ca să completez necesitățile grupului de minivolei. Clubul nu asigură decât plata arbitrajului, dar ca să crești o echipă și s-o duci în competiții, ai o mulțime de nevoi, care costă.
La ultimul turneu, părinții au dat bani din nou, pentru că de la club n-am primit decât plata arbitrilor. Peste două săptămâni plecăm la un alt turneu, la Craiova, după care urmează Turneul Final, unde echipa mea se bate la titlu. O să îi rog din nou pe părinți să ne susțină financiar, pentru că altfel n-o să ajungem la aceste evenimente. Am vorbit cu Costel Olteanu, Șeful Secției de Volei, dar nu s-a îmbunătățit nimic. Am ajuns să dăm bani la jucătoarele străine, iar pentru copiii și juniorii noștri nu mai avem resurse financiare.
Și cred că nici noi, antrenorii, nu suntem nici respectați – bunăoară eu, un tehnician de categ.I, umblat prin toată lumea și medaliat la competiții cu naționala și cu alte echipe de club, de 50 de ani în fenomen, am ajuns ca CSM-ul să-mi dea un salariu neconform cu pregătirea și valoarea mea, din care mai dau și ceva contribuții la echipă, ca să ne descurcăm. Iar acest salariu nu l-am primit, cred, de vreo 4-5 luni.
Nu știu unde mergem, pentru că, de la Revoluția din Decembrie ’89 încoace, sportul românesc a pierdut din baza sa materială și din valoarea intrinsecă, de la o zi, la alta! Când n-ai un program pe care să-l urmărești, o strategie pe care s-o duci la capăt, atunci se instalează haosul, și la nivel de loturi naționale, și la nivel de cluburi. Iar necalificările de la baschet, handbal sau volei stau mărturie!
Dan Gîrleanu, antrenor
CV
– a făcut parte din lotul echipei naționale de volei a României, medaliată cu bronz olimpic la Moscova 1980
– a jucat zece ani (1977-1987) la CS Dinamo București, echipa cu care a îmbrăcat de șapte ori tricoul de campion national
– a cucerit Cupa Cupelor la Roselare în Belgia (1979)
– a cucerit Cupa Campionilor Europeni la Palma de Majorca, în Spania (1981).
– a jucat peste 300 de meciuri în echipa naționala a României, cu care a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova (1980).
– a absolvit Institutul de Educație Fizică din cadrul Universității de Vest Timișoara, Facultatea de Drept din cadrul Universității București și Universitatea de Științe Politice din Saint Leo, Florida (SUA).
– după încheierea activității competiționale a devenit mai întâi antrenor la CS Electra București, (1988-1992), apoi antrenor federal în cadrul Federației Române de Volei (1992-1994) și secretar general al FRV (1994-1996).
– din 1996 până în 2000 a fost antrenor de volei la Universitatea St. Leo din Florida (SUA), după care, timp de opt ani (2000-2008) a fost profesor de Științe Sociale și de Educație Fizică la Tampa și la Houston, apoi director tehnic al Centrului de Dezvoltare Regional FIVB din Barbados (2008-2010).
– în 2011 a revenit în România ca antrenor principal de volei al echipei CS Universitatea Cluj-Napoca (2011-2013).
– între 2014 și 2015 a fost coordonator dezvoltare volei în Saint Kitts&Nevis, iar în 2016 a venit din nou în România în calitate de consultant sportiv pentru volei copii și juniori la CSM București
– instructor internațional de volei, acreditat pe lângă FIVB