România va vota pentru desemnarea gazdei RWC 2023

lun, 25 septembrie 2017

Trei țări își doresc organizarea Cupei Mondiale de rugby din 2023: Africa de Sud, Franța și Irlanda (ordinea este alfabetică). Iar decizia va fi luată în 15 noiembrie. Până atunci, cele trei națiuni încearcă să-i convingă pe electori că reprezintă cea mai bună alegere. La prima vedere, Franța pare a fi favorită, ea organizând ediția din 2007 și găzduind meciuri la cele din 1991, 1999 și 2015. Inclusă în consiliul World Rugby, în 2015, țara noastră va participa pentru întâia oară la desemnarea țării gazdă a Cupei Mondiale – în plus, Octavian Morariu va vota ca președinte al forului european (Rugby Europe).

În această dimineață, reprezentanții țărilor candidate s-au aflat la Londra, Kensington High Street, pentru a-i convinge pe electori. Iar fiecare dintre ele are argumente să obțină organizarea. Africa de Sud și Franța, de pildă, promit că din vânzarea biletelor la meciuri se vor obține 171 de milioane de euro – Irlanda mizează pe ”doar” 135 de milioane în condițiile în care prețul biletelor ar fi cu 30% mai mic decât al acelora de la ediția din 2015 a Cupei Mondiale.

În timp ce Franța a dat garanții forului mondial că, în organizarea ei, va stabili un nou record în ceea ce privește beneficiile – se vorbește despre 300 de milioane de euro în condițiile în care, în 2015, ele au fost de 210 milioane -, Africa de Sud mizează pe faptul că acolo costul vieții e mai puțin scump, ceea ce va face ca turiștii să poată rămâne mai mult timp decât în celelalte două țări europene. În plus, federația de la Paris a anunțat că echipele eliminate vor fi invitate să rămână până la finalul competiției, ele urmând a participa la diverse acțiuni de promovare a rugby-ului în școlile din Hexagon, precum și la Festivitatea de închidere a competiției.

Potrivit cotidianului francez ”L’Equipe”, irlandezii mizează și ei pe un aspect interesant. Și anume pe promovarea rugby-ului în… America de Nord. Și asta fiindcă acolo trăiesc circa 40 de milioane de oameni cu orgini în ”Insula Verde”. Iar sud-africanii dețin atuul stadioanelor cu o capacitate mai mare, patru din cele opt propuse pentru organizarea de meciuri având circa 80.000 de locuri fiecare. De asemenea, și vremea în țara de pe ”Continentul Negru” este mai favorabilă disputării de meciuri de rugby în perioada 7 septembrie – 4 noiembrie.

Din punctul nostru de vedere, Franța pare a fi alegerea cea mai bună, în Hexagon trăind o comunitate importantă de români, unii dintre ei fiind foști practicanți ai rugby-ului. De asemenea, în ultima vreme a devenit un obicei ca o țară ce găzduiește Jocurile Olimpice de vară să organizeze și Cupa Mondială la rugby. Așa s-a întâmplat în Australia (JO 2000 la Sydney, RWC în 2003) și în Anglia (JO 2012 la Londra, RWC în 2015). Și așa se va întâmpla în Japonia (RWC în 2019 și JO 2020 la Tokyo). Și, să nu uităm, Parisul a fost desemnat, recent, drept gazdă a Jocurilor Olimpice de vară din 2024.

Drepturi din organizare (bilete)
Africa de Sud – 171 milioane de euro
Franța – 171 milioane de euro
Irlanda – 135 milioane de euro

Locuri disponibile pe stadioane (în total)
Africa de Sud – 2.900.000
Franța – 2.500.000
Irlanda – 2.200.000

Turiști străini așteptați în perioada RWC 2023
Africa de Sud – 350.000
Franța – 450.000
Irlanda – 445.000

Conform obiceiului, drept de vot au doar țările reprezentate în consiliul de conducere al forului mondial. Și cum România a fost inclusă în acest club select, după Cupa Mondială din 2015, alături de Georgia, rezultă că țara noastră va desemna pentru întâia oară o gazdă a Rugby World Cup. În plus, ca președinte al Rugby Europe (forul european), Octavian Morariu va avea, de asemenea, drept de vot. Pentru a obține organizarea una dintre candidate va avea nevoie de 19 din cele 37 de voturi exprimate. În caz că niciuna din cele trei nu va avea atâtea voturi, primele două vor participa la un al doilea tur de scrutin.

Iată cine votează în 15 noiembrie:
3 voturi – Anglia, Australia, Italia, Noua Zeelandă, Scoția și Țara Galilor
2 voturi – Africa, Argentina, Asia, America de Sud, America de Nord, Europa și Oceania
1 vot – Canada, Georgia, Japonia, România și SUA
Este de remarcat faptul că reprezentanții țărilor candidate (Africa de Sud, Franța și Irlanda) nu vor vota

PREVIZIUNE: Națiunile europene, precum și reprezentanții Europei (16 voturi) vor vota, mai mult ca sigur, cu Franța sau cu Irlanda. Probabil că și reprezentanții Americii de Nord, ai SUA și Canadei (4) vor opta pentru Irlanda. În timp ce națiunile din emisfera Sudică (Australia, Argentina și Noua Zeelandă), dar și reprezentanții Americii de Sud, Africii și ai Oceaniei (14 voturi în total) vor înclina spre Africa de Sud, care este mai apropiată geografic de ele. Rămâne de văzut unde se vor duce cele 3 voturi ale Asiei și Japoniei. Oricum, e greu de crezut că gazda RWC 2023 va fi desemnată după primul tur de scrutin.

Comments are closed.