Stoica versus Peng: A-nceput Războiul pentru 100.000 de euro!

mar, 03 octombrie 2017

După mai multe amânări, pe ruta București – Hunedoara, astăzi, la Deva, începe, în sfârșit, procesul pe care fostul președinte al Federației Române de Gimnastică, Adrian Stoica, l-a intentat Silvanei Peng, nimeni alta decât mama Asianei Peng, gimnasta care visa să ajungă pe podium, la Olimpiada de la Rio, din 2016. Cu câteva luni în urmă, scriam pe site-ul Ilfov Sport întreaga poveste a unui lot ce avea toate șansele să uimească lumea la Rio, format din 20 de gimnaste, care au sfârșit prin spitale, în cârje, bătute și dezgustate de gimnastică, din pricina tuturor adulților care i-au înconjurat. Iată povestea completă:

”Și acum, să spunem câte ceva despre fondul acestui proces: în decembrie 2012 s-a dat adunarea, la Izvorani, a celor mai bune gimnaste din România – a fost, dacă vreți, actul de naștere a lotului care să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Rio, în 2016. Au fost alese sportive pe sprânceană, fete despre care specialiștii aveau numai cuvinte de laudă – Mădălina Blendea, Andreea Munteanu, Ștefania Orzu, Andra Stoica, Asiana Peng, Paula Tudorache, Diana Teodoru, Ștefania Stănilă, Cristina Vrabie, Laura Jurca, Andreea Iridon și lista continuă.

După trei ani, adică în decembrie 2015, la Izvorani s-a prezentat trio-ul format din președintele FR Gimnastică, Adrian Stoica, secretarul general Mircea Apolzan și antrenoarea federală Anca Grigoraș, care s-a apucat să facă un fel de bilanț al muncii antrenorilor, cât și al banilor cheltuiți, sume destul de mari, venite și de la Ministerul Tineretului, și de la Comitetul Olimpic, și de la sponsori. Bilanțul a fost catastrofal: Orzu a plecat din centru într-un cărucior cu rotile, Diana Teodoru era demult în Belgia, Mădălina Blendea părăsise și ea lotul, Andreea Munteanu, dublă campioană europeană, se lăsase de luni bune, la fel și Andra Stoica, și Cristina Vrabie, și aproape toate fetele care erau considerate cu mare potențial. Cât despre Asiana Peng, printre puținele gimnaste care au scăpat întregi și la minte, și la trup și care fusese remarcată de însăși Nadia Comăneci, ea avea să fie scoasă din lot și trimisă la Deva, să se antreneze în continuare cu junioarele, chiar dacă trecuse, deja, la seniorat. Și ca un fel de rămas bun, Asiana a fost la un ultim concurs internațional, se pare că în Franța, de unde a venit cu o medalie de argint, la bârnă.

”Au fost sărbători negre pentru mine și fetița mea, în decembrie 2015. După trei ani în care a fost umilită în fel și chip, de către antrenori, venise vremea să fie și expulzată din lot, iar pentru asta nu l-am iertat pe Stoica, principalul vinovat în acest eșec înregistrat de gimnastica românească”, ne spunea mama Asianei, în cursul anului 2016. De altfel, din acel moment, Silvana Peng a făcut publice, pe rețelele de socializare, toată suferința fetei ei, acuzându-i și pe federali, și pe antrenori, cât și pe cei doi corifei ai gimnasticii, Octavian Bellu și Mariana Bitang. Zi de zi, ceas de ceas, Silvana Peng a transmis prin mesaje directe, unele foarte acide, modul de lucru al antrenorilor Bellu și Bitang, nepăsarea din partea Federației și inconștiența celor trei antrenori, Lucian Sandu, Ioan Coroiu și Adela Popa, care-și băteau joc zilnic de aceste fete.

Nemaputând să rabde atâtea umilințe verbale, iritat peste măsură și pentru faptul că șeful COSR, Alin Petrache, nu l-a luat în plimbare la Rio, Adrian Stoica și-a găsit de lucru, în perioada Olimpiadei, plănuind o răzbunare aspră, îndreptată spre mama Asianei Peng – a dat-o în judecată, pentru calomnie, cerându-i daune materiale, atenție!, de 100.000 de euro!. Este primul proces din istoria sportului românesc, când un președinte de federație dă în judecată părintele unei sportive și-i cere o sumă așa de mare în compensație.

Dar Stoica nu s-a gândit că acest proces se poate întoarce împotriva lui, pentru că managementul său defectuos, la cârma Federației, a fost și este evident, iar Silvana Peng n-a făcut altceva, decât să spună adevărul. Probabil că în dezbaterile de fond, vor apărea multe informații despre ceea ce s-a petrecut la Izvorani, tragedii și mizerii de sub preș, care au mai fost în atenția publică, cu ceva ani în urmă – amintiți-vă de decesele gimnastelor Adriana Emilia Giurcă și Alexandra Huci, de bolile grave de care sufereau Alexandra Marinescu, Oana Petrovschi, sau de procesul prin care Bellu și Bitang au fost acuzați că au cerut bani din premierile gimnastelor. Are putere Stoica să înfrunte opinia publică?

Revenind la procesul de la Deva, am mai aflat că antrenoarea Adela Popa este martoră în acest proces, din partea Federației. O idee cum nu se poate mai proastă, pentru că Popa a fost ca un fel de Muma Pădurii printre gimnaste – ea le vorbea urât, ea le umilea, ea le supunea la suplicii, conform declarațiilor multor sportive. La Izvorani s-a practicat și tortura psihică, și înfometarea, iar în această atmosferă grea, apăsătoare, nu se mai putea vorbi de mare performanță”.
Din păcate, din vara lui 2016, de când s-a ratat participarea la Olimpiadă, și până la plecarea spre Mondialele canadiene, noul lot de la Deva, coordonast de Nicolae Forminte, n-a produs decât o singură gimnastă, pe Ioana Crișan, celelalte participante la acest mare eveniment fiind Larisa Iordache, care are 21 de ani, și Cătălina Ponor, care a ajuns la 30 de ani.

Între timp, Stoica n-a mai participat la alegeri și pe scaunul său a venit fosta gimnastă Andreea Răducan, care nu se grăbește nici ea să pună lucrurile la punct – Răducan are și o scuză, având în vedere faptul că doar cu câteva săptămâni în urmă a devenit mama. Nu știm poziția doamnei președinte, față de procesul intentat de Federație Silvanei Peng, pentru că nu s-a exprimat public în această problem, dar credem că va fi una cât de curând, mai ales că Federația susține această judecată din bani publici, bani pe care ar fi trebuit să-I cheltuie pentru obținerea de performanțe.

P.S. Adrian Stoica poate să se bucure, nu este unicul președinte care a acționat în judecată o persoană care a țipat adevărul despre dezastrul gimnasticii prin toate mijloacele media. Lui i s-a alăturat și președintele de la FRHandbal, Alexandru Dedu, care i-a intentat proces subsemnatului, cât și site-ului Ilfov Sport, pentru că îndrăznim să spunem adevărul despre încălcările de regulamente, ale comisiilor federale și ale Consiliului de Administrație, cât și pentru faptul că am amintit tot mereu despre salariul IMORAL (de aproximativ 3800 de euro!) al lui Dedu, unul exagerat de mare, poate cel mai mare din tot sportul românesc, și el tot din bani publici… Și, culmea, cei doi sunt și colegi în Comitetul Olimpic și Sportiv Român, un alt organism care are de recuperate la capitolul imagine ( să ne amintim de afacerile necurate cu echipament, de anul trecut, de descinderile poliției la sediul COSR, în lipsa lui Petrache…), condus acum de Mihai Covaliu, un președinte deloc grăbit să schimbe percepția oamenilor, față de instituția pe care o conduce.

Ionel Pană

Comments are closed.