Ăsta este un semn clar ca membrii Comisiei de Disciplină au obosit, au început să aibă privirile tulburi și nu mai corespund vremurilor. Și mă refer la bătaia provocată de Juniorii II din Ștefan cel Mare, antrenați de Eliodor Voica, la meciul cu adversarii de la CSȘ 2, un meci în care victoria era scrisă dinainte, pentru că oaspeții nu îndeplineau cerințele de vârstă. Dar chiar și-așa, s-a găsit unul care să șocheze prin violență, care, într-un final, a degenerat într-o bătaie, aproape, generală. Și asta pentru că arbitrii n-au sesizat jocul dur din timpul meciului, înjurăturile și faulturile grosolane, pentru că Dinamo n-a luat măsurile necesare, ca echipă organizatoare, dar și mai grav, pentru că antrenorul de la Dinamo a fost total dezinteresat de modul de comportare al elevului său, care nu este la prima abatere.
Și ca piramida factorilor dezinteresați să fie completă, să spunem că nici membrii Comisiei de Disciplină, din cadrul Federației Române de Handbal, nu și-au făcut datoria așa cum trebuie. Și nu știm de ce, pentru că a existat chiar o înregistrare cu toate violențele petrecut, iar vizionarea cu atenție și discernământ ar fi dus la decizii mult mai corecte. Dar această Comisie nu este la prima abatere, au fost momente extrem de importante în care ar fi trebuit să judece mai în profunzime cazurile, ca să nu se facă de râs și să pună în lumină proasta activitatea handbalistică din România.
Și vă reamintesc trei cazuri, în care Comisia de Disciplină s-a jucat cu destinele unor oameni, punându-le la îndoială buna credință, educația și dragostea pentru acest sport.
– Vă mai aduceți aminte de Cazul Dragnea? Vorbesc de handbalistul Dorin Dragnea, care a fost suspendat de clubul său, CSM Ploiești, pentru șase luni. Motivul, unul pueril și spus cu sinceritate de antrenorul principal de atunci, Dragoș Dobrescu – ”L-a făcut pe secundundul meu, Nicolae, mă”!! La vremea respectivă, în Codul muncii scria clar că suspendarea implică și neplata salariului, deci un club, fără niciun motiv, îi ia dreptul la muncă unui sportiv, chiar dreptul la o viață decentă, dacă mă gândesc că nici salariul nu i-l mai dădea. Și ca suspendarea să intre în vigoare, trebuia ratificată de Comisia de Disciplină, care a și făcut-o, fără să-i ceară lui Dragnea și punctul lui de vedere. ”Nu ne-a mai interesat ce avea să spună Dragnea, noi am luat de bun acțiunile clubului, care au procedat conform uzanței”! Dar știm că și condamnatul la moarte are dreptul la o ultimă țigare, de ce n-ar fi avut dreptul și Dragnea să-și spună punctul de vedere?
– O altă mostră de judecată greșită este aceea când iubitorii handbalului din Zalău au fost acuzați de rasism, ba chiar dovediți de astfel de acțiuni, de cître Comisia de Disciplină. La meciul dintre HC Zalău și HCM Baia Mare, s-ar fi auzit din tribune cuvântul monkey, monkey!!! Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, rasism înseamnă o teorie social-politică, în care se susține inegalitatea biologică și intelectuală a raselor umane! Când au scris zălăuanii această teorie și de când cuvântul monkey simbolizează această teorie a inegalității? Sancțiunile au fost dure, suspendarea terenului pentru nu știu câte etape și vreo 2000-3000 de lei amendă, pentru clubul HC Zalău. În ciuda faptului că arbitrii n-au consemnat nimic în raportul lor, iar observatorul a avut aceeași atitudine ca a celor doi judecători din teren
– A treia eroare, la fel de gravă ca celelalte, a fost îndreptată împotriva antrenorului Florin Pera. Acesta a susținut că Primăria din Roman a desființat fostul club, HCM Roman, înființând un altul, CSM Roman, acesta din urmă lăsându-l pe dinafară, chiar dacă mai avea contract legal pentru un an. Oficialii din Roman au venit cu un tabel, pe care se afla și semnătura lui Pera, în care susțineau că nu mai au nicio datorie față de antrenor. Pera a spus clar că nu este semnătura lui, iar subsemnatul, în www.ilfovsport.ro, am arătat că, după Codul Muncii, ceea ce s-a petrecut la Roman a fost total ilegal (situația nu s-a remedit nici acum, iar fostul secretar general al FRHandbal, Mihai Bocan, știe asta!). Comisia de Disciplină a judecat după legi numai de ea știute, membrii săi demonstrând aceeași păguboasă superficialitate – l-au făcut pe Pera mincinos, că a indus în eroare oficialii federali, că a vrut să-și creeze avantaje. I-au dat amendă câteva zeci de mii de lei, ba chiar l-au și suspendat. Până la urmă, Pera a câștigat la Tribunal, fîcându-i de rușine pe cei de la Disciplină
Aveți în față doar trei exemple de grave erori, care și-au pus amprenta pe destinele mai multor oameni din handbal – Dragnea a câștigat prin proces dreptul la muncă, zălăuanii au fost sprijiniți pe bună dreptate de Comisia de Memorii, care a desființat judecata celor de la Disciplină, iar în Cazul pera, verdictul în care judecătorii spun că regulamentele Federației contravin legilor acestei țări este unul umilitor, pentru această Comisie de Disciplină.
Bătaia de la Dinamo este încă u mostră de superficialitate, iar mie îmi întărește convingerea că că cei cinci membri ai Comisiei nu mai fac față solicitărilor și trebuie schimbați – unul poate nu mai vede bine, un altul poate stă mai rău cu auzul, iar ceilalți, cine știe dacă nu cumva rutina nu-i face să creadă că le știu ei pe toate. Cert este faptul că rezultatul muncii lor, adică judecățile, nu mai sunt cele corecte, imparțiale, obiective. Nici măcar nu știu dacă au fost vreodată, dar asta este o altă discuție.
Sunt multe comentarii pe tema celor întâmplate la Dinamo, dar cel mai grav este faptul că se pierd handbaliști, pentru că părinții, unii dintre ei, nu mai vor să audă de acest sport, fiindu-le frică să-și mai lase copiii să intre în teren. ”Dacă se întâmplă așa ceva în Sala Dinamo, care este a Ministerului de Interne, o instituție menită să ne apere, nu să ne schilodească copiii, atunci ce să mai spunem de ternurile de la țară sau din orașele mai mici”?
Ionel Pană