Poate că se lucrează ceva mai bine astăzi, sunt multe posibilități de informare și putem afla cum sunt antrenamentele în Spania, Germania, de oriunde, dacă vrem. Însă se joacă mai puțin, nu mai sunt maidanele de altădată, când copii de toate vârstele alergau după o minge dezumflată, prin praf sau prin iarba arsă de soare. Acum, atracțiile sunt multe – fie la jocurile mecanice, fie la ieșiri cu fetele prin oraș, fie din pricina a tot felul de gadgeturi atractive. Iar posibilitățile noastre de selecție sunt din ce în cei mai reduse și tot mai puțin pretențioase. Eu aș pune sportul ca o prioritate la nivel guvernamental, copiii trebuie stimulați de mici să vină pe stadioane și în săli, iar cluburile care se ocupă de ei să beneficieze de sprijin legislativ și mai ales financiar, din partea statului. La noi, s-a vândut fiecare metru de pământ, nu mai găsești niciun teren viran cât de mic, unde copiii să alerge și să facă sport. Niciun guvern de după Revoluție încoace n-a luat în seamă sportul, să facă o strategie națională. Mă opresc, pentru că n-aș vrea să intru în politică…
Oficial, m-am lăsat de fotbal în 2012, dar nu mi-am agățat definitiv ghetele în cui, am mai activat o perioadă în ligile inferioare, la Fierbinți, apoi la CS Berceni. Aici, la Berceni, eram 7-8 foști jucători trecuți de o anumită vârstă, care duceam cu greu și repriza a doua și atunci am decis cu toții să face o echipă de oldboys. Clubul Juniors Berceni ne-a adoptat și iată-ne pe primul loc în Seria 1, fără înfrângere, după opt meciuri. Noi ne plătim toate cheltuielile, arbitraj, transport, dacă este cazul și toate taxele necesare.
Anul acesta, Grupa adolescenților de 2003, a clubului Juniors Berceni, a debutat și în Liga 4 din campionatul ilfovean – sunt fotbaliști tineri, unii dintre ei chiar născuți 2005-2006, un pic lipsiți de experiență, dar foarte ambițioși. Și conducerea clubului a decis ca trei dintre jucătorii de la Oldboys să facă parte din această grupare de ligă, să creeze un echilibru, dacă vreți, să fie un pic la creație și să pună presiune pe apărarea adversă. Este vorba de Bogdan Cimpoieru, Alexandru Pojar și subsemnatul, Ionuț Bălan, fotbaliști care se numără și printre marcatori de goluri, nu se mulțumesc doar să coordoneze jocul de la mijloc. Nu suntem pe primul loc, în Liga 4, dar nici anonimi – la finalul primei părți a campionatului, am terminat pe locul trei, cu doar două înfrângeri, din opt meciuri, ceea ce nu-i rău.
Noi, cei trei de la oldboys, ba chiar aș putea spune că întreaga echipă de veterani, trebuie să fim un exemplu pentru acești tineri – și de conduită, și de angajament pe teren. Mulți știu cine am fost noi, în vremurile tinereții, și încearcă să ne copieze – nu putem fi un exemplu rău. Eu, de exemplu, lucrez aici, la Berceni, și ca antrenor, cu Juniorii U17, cu U15 Elite și cu U13, în campionatele Ilfovului, iar la București, la Asociația Municipală de Fotbal, sunt în campionatul Juniorilor U14. Și la toate acestea se mai adaugă și grupul copiilor U12 de la Școala mea de Fotbal Joga Bonito. Este mult de lucru, așa este, dar merită, copiii sunt harnici, nu am nicio problemă cu nicio grupă, iar eu mă simt bine printre ei (n.n. foto jos, Ionuț Bălan, alături de copii din toate grupele amintite de el)”…
Ionuț Bălan și-a făcut junioratul la Dinamo București, apoi a pornit prin țară și a jucat la Drobeta Tr Severin, la ARO Câmpulung, la FC Baia Mare, la Farul, apoi s-antors la Dinamo, pentru doi ani, aplecat la UTA, pentru ca finalul carierei să-l prindă la Apullum Alba Iulia. Ca performanțe, Ionuț Bălan are în palmares Trofeul Cupa României, cucerit cu Dinamo, cât și trei promovări în ligi superioare cu Drobeta, cu Alba Iulia, cât și cu Baia Mare. A absolvit Școala de Antrenori și, din 2014, este posesor al Licenței B.