Incredibil, dar adevărat – cu ani în urmă, nu era nicio competiție de anvergură la care gimnaști și gimnaste din România să nu participle și să nu domine podiumurile acestor competiții. După ce fostul președinte al Federației de Gimnastică, Adrian Stoica, a-ngropat și orice brumă de amintiri despre aceste participări, iată că nici actuala conducere, reprezentată de Andreea Răducan, nu face eforturi de ieșire din anonimat, de repunere pe făgașul normal, a celui mai iubit și galonat sport din România. De doi ani încoace, în mandatul Răducan, gimnastica noastră a ratat competiții pe bandă rulantă – este adevărat că nici organizatorii nu prea ne mai invită, pentru că suntem cu mult sub nivelul mării, dacă pot să mă exprim astfel, iar la acele meetinguri internaționale unde ne-am putea înscrie și noi, Federația evită contactul cu lumea bună, preferând concursurile interne, din cadrul proiectelor falimentare, Țară, țară vrem campioane sau Veniți cu noi în țara campioanelor…
În aceste zile, la Melbourne, în Australia, se desfășoară Cupa Mondială de gimnastică, în probe individuale, una de o importanță majoră, dacă ne gândim că ediția din acest an, dar și cea viitoare, răsplătește câștigătorii cu puncte prețioase, ce contează în drumul spre calificarea la Olimpiada de la Tokyo, din 2020. Au sosit în Țara Cangurilor sportivi din aproape 30 de țări de pe mapamond, fete și băieți, care se vor întrece în somptuoasa arena Melbourne, vreme de patru zile. De altfel, calificările au început de ieri, cu exerciții la sol, cal cu mânere și inele, pentru băieți, și sărituri și paralele inegale, la feminin. Astăzi, continua lupta pentru a prinde finala de opt, băieții la sărituri, paralele și bară fixă, iar fetele la bârnă și sol. Finalele au loc sâmbătă și duminică.
Așa cum am mai spus, pe foile de concurs nu regăsim niciun sportiv din România, în ciuda faptului că de la Melbourne se pot acumula puncte pentru calificarea la Jocurile Olimpice. Sigur, Federația dă din umeri, pentru că nu are pe cine trimite în Australia, mai ales că binecunoscuta gimnastă Larisa Iordache, 23 de ani, abia acum s-a reapucat de antrenamente, după trei operații la picior. În rest, zice doamna Mariana Bitang că are două fete care promit, din Programul Țară, țară, vrem campioane. E bine și-așa, după cinci ani de la startul proiectului, în care Petrom a băgat câteva milioane de euro, să scoți două gimnaste care promit, nu e rău, dar nici o mare fericire nu este – e sigur, la Tokyo nu vom avea echipă feminină, poate doar la individual să avem ceva reprezentante, dacă o da norocul peste noi. În ceea ce privește gimnastica masculină, e clar că Marius Urzică nu se pricepe la meseria de antrenor, iar pe deasupra s-a mai și accidentat, când încerca să ajute un sportiv, la aterizarea de pe un aparat. O situație jenantă, din punctul meu de vedere, ce încredere să mai aibă gimnastul în antrenorul său, dacă acesta nu știe să să-l sprijine nici măcar la aterizare…
Ionel Pană