Acest final de an a adus numai neajunsuri, în sportul românesc – pe lângă locul 12 de la handbal, în urma căruia selecționerul Burcea a spus că handbalul românesc se scufundă, fiind nevoie de o strategie nouă, alegerile parlamentare ne-au adus o nouă majoritate și un ministru al Sportului extrem de controversat. De altfel, din lista de 23 de conducători ai sportului românesc, de după Revoluția din 1989, Novak fiind cel de-al 24-lea, el este cel mai hulit, cel mai comentat, atât de o parte din presa de sport, și nu numai, cât și cea scrisă și audiovizuală. Mai mult, este contestat din interiorul fenomenului de unde vine, de către membrii Consiliului de Administrație al Federației de Ciclism, sportivi, președinți de cluburi. Este clar, Eduard Novak nu va avea viață ușoară în fotoliul ministerial, iar faptul ar trebui să dea de gândit partidului care l-a numit în această funcție.
Eduard Novak are câteva metehne care îi aduc numai critici, ba chiar acuze grave planează asupra activității lui, de când a devenit președintele Federației de Ciclism. În primul rând, omul este certat cu regulamentele propriei Federații, nu respect Statutul, își depășește atribuțiile și crede că doar el, ca președinte, hotărăște în toate problemele, și numai deciziile lui sunt cele mai bune. În plus, el nu înțelege că forurile decizionale din ciclismul românesc, ca de altfel din toate sporturile, sunt, în ordine, adunarea general și consiliul de administrație, iar el, ca președinte, doar veghează la punerea în aplicare a deciziilor acestor organisme.
Grav este faptul că Novak pare a fi imaginea în oglindă a fostului secretar general Vasile Selejean (n.n.foto alăturat), cel care a furat tot ce s-a putut din ciclismul românesc, mai bine de 15 ani, fapt dovedit, lăsând ca acest sport să se ducă total pe tobogan. Când Novak a câștigat bătălia cu fosta conducere, martie 2013, cu toții au crezut că va începe o revoluție pe două roti, că ciclismul își va uni toate forțele și va redeveni la strălucirea cel puțin a anilor dominați de fostul mare rutier Mircea Romașcanu.
Dar n-avea să fie așa, pentru că Novak, care este la al doilea mandat, și-a pus tot Consiliul de Administrație în cap, prin modul său dictatorial de a conduce. Ba mai mult, cel mai bun ciclist al momentului, Daniel Crista (n.n.foto la text), care a obținut prima medalie pentru ciclismul românesc în ultimii 80 de ani, bronz la Europenele de velodrom, a dezvăluit faptul că la realizarea acestui succes președintele Federației, Eduard Novak, nu numai că nu l-a ajutat cu materiale, dar era pe punctul nici să nu-l trimită la concurs. A fost nevoie de multe rugăminți și de decizia lui Crista de a-și plăti deplasarea din bani proprii.
Așadar, un președinte de federație care nu respectă legislația, nu recunoaște membrii Consiliului de Administrație, aleși de Adunarea Generală, și nu face nimic pentru sprijinirea celor mai buni sportivi ai săi, a devenit noul ministru al Tineretului și Sportului – el este Eduard Novak. Bun venit, domnule ministru, aveți multe explicații de dat!
P.S. Contactat telephonic, de către redactorii unei emisiuni de la postul B1TV, proaspătul ministru Novak a spus că va răspunde tuturor solicitărilor în ianuarie, 2021, închizându-le telefonul în nas reporterilor…