OPINIE / Alin Buzărin scrie despre Generația de Aur și opoziția scindată. Sau chiar Generația scindată

mar, 05 decembrie 2017

În amplul interviu din Gazeta Sporturilor de luni, doctorul Pompiliu Popescu pune etichete cu firescul cu care odinioară fixa diagnostice sau înfigea ace în tegumentele miilor de fotbaliști care i-au trecut prin mână.

Fără raze Roentgen, ci doar pe baza propriiilor percepții, medicul Generației de Aur face radiografii amănunțite candidaților la șefia FRF, iar marea mirare e că trece dincolo de a-l stigmatiza pe Burleanu. Înjurarea actualului președinte e lapidară, îl numește ”cancer” așa cum l-a mai numit de multe alte ori, dar ținta spuselor sale e cu totul alta.

Pe trei ample pagini, doctorul Pompi ne dezvăluie de fapt cât de scindată e structura care ar trebui să se constituie în Opoziție. ”Marica e mai rău decât Burleanu!”, iar Balaj nu e bun nici el, dar nu e nici atât de rău ca Marica. Acestea sunt frazele care sugerează, fără s-o zică direct, că de fapt Răzvan Burleanu nu e contestat de o Opoziție reală, ci de o masă îngrijorător de eterogenă.

Trecându-l pe Marica pe lista ”răilor”, doctorul îl plasează tot acolo, fără s-o spună în mod clar, și pe Mircea Sandu. Se știe, în ultima vreme precedentul președinte al FRF i-a vândut mai multe bilete de favoare lui Ciprian, iar în culise se vorbește că Nașul ar fi susținătorul acestuia.

Ceea ce lasă de înțeles că nu l-ar susține pe Prunea sau, ca soluție de ultim moment, nici pe Ionuț Lupescu, dacă acesta s-ar hotârî să candideze. Catalogându-l expeditiv pe Balaj drept ”surogat”, deci scoțându-l din ecuație, Pompiliu Popescu trage totuși nădejde că Gică Popescu va fi ”cu Generația de Aur, pentru că e trup din acea echipă!”. Mai degrabă doctorul speră c-ar putea fi așa, pentru că și aici sunt destule semnale că Gică are rezerve față de candidații pe care Generația i-a scos în față, cel puțin până acum.

Burleanu e la putere de trei ani și nouă luni și măcar de trei ani încheiați e contestat cu vehemență. Dar din această vehemență a contestării se vede tot mai limpoede că nu rezultă un glas la unison. Deși au auds cam aceleași contraargumente actualei conduceri a FRF, cele două tabere care se definesc tot mai clar în interiorul opoziției vorbesc și limbi diferite. Una e cea a lui Mircea Sandu (care e doar președintele Generației de Aur) și Marica (fără legătură cu Generația de Aur). Cealaltă e cea din clinica de la Chitila, a doctorului Pompi, care se bazează pe mult mai puțini susținători decât la început.

E foarte posibil ca interviul dat de doctorul Popescu și comentariile acestuia la adresa lui Marica și Balaj să afecteze și mai mult unitatea a ceea ce se spera că va fi Opoziția. Sigur că se poate spune că doctorul are o vârstă, 66 de ani, că a fost dat afară, adică e o victimă a sistemului, dar chiar dacă multe dintre afirmațiile sale pot fi luate ca excesive, o parte dintre ele tot sunt temeinice și adevărate.

Din toată această gâlceavă de pe baricade, doi oameni au de câștigat, dar nu împreună, ci separat unul de celălalt. Primul e Răzvan Burleanu, care își poate consolida poziția din cauza fisurilor din sânul unei Opoziții care la un moment dat părea unită și puternică. Celălalt potențial câștigător e Marcel Pușcaș. Neîncorsetat de tricoul Generației de Aur, acesta se poate mișca mult mai liber în teritoriu (o și face!) putându-și expune idei proprii, nu gândurile amestecate ale unor opozanți care se pare că au obosit înainte de a lua startul.

Comments are closed.