Cluburile din Liga 1 încasează milioane de euro din drepturile tv, în schimb gazoanele pe care joacă partidele de vineri pînă luni sunt sub orice critică. Situația de pe arena „Ilie Oană” din Ploiești e deja cunoscută, dar am avut parte duminică la Cluj de meciul dintre ASA Târgu Mureș și Viitorul. Terenul s-a prezentat la fel de prost. La derby-ul Dinamo-Steaua situația a fost, cât de cât, asemănătoare.
Ajungem iar la bugetele cluburilor, care nu plătesc salariile jucătorilor la timp, dar nici nu oferă condiții de joc la calitatea impusă de normele unei competiții pe care se plătesc anual 35 de milioane de euro. În condițiile în care în România n-a nins serios, n-a plouat, ba dimpotrivă: temperaturile și precipitațiile n-au fost la nivelul lunii noiembrie. Și, totuși?
Dacă FRF, LPF și AFAN au discutat posibilitatea ca o parte din drepturile tv să fie garantate pentru salariile jucătorilor, de ce n-am discuta și despre gazonul fiecărei echipe? Sunt internaționali care joacă în LIga 1, care pot rata, în cazul unei accidentări serioase, lotul pentru Euro 2016.
Se gândește cineva la asta? Nu. Ne gândim să jucăm pentru a lua geanta cu bani de la televiziunile respective. Asta ne interesează. Nu integritatea corporală a fotbaliștilor, starea lor de sănătate și evitarea unor accidentări. O să mă întrebați de ce nu discut și despre ligile secunde. Discut, dar acolo nu intră în cont milioane de euro care dispar rapid în câteva luni pe transferuri care, ulterior, se dovedesc eșuate.
Cred că soluția ar fi să nu mai cheltuim pe jucători străini și să ne vedem de sănătatea fotbaliștilor din curtea proprie. E mai sănătos. Pandurii joacă la Severin, Steaua la Pitești și ASA la Cluj. Când se reîntorc pe terenul propriu, ne garantează cineva că gazonul va fi impecabil? Mă tem că nu.
mail: daniel.nazare@ilfovsport.ro
Facebook: Daniel Nazare