Sunt vorbe venite tocmai din Marea Britanie, acolo unde un roman, pe numele său Adrian Stan, a ridicat gimnastica artistică din Regat, de pe locul 22 în lume, în primele 8. Iată câteva adevăruri dureroase despre situația de la noi, spuse de Stan încă din 2016, după ce România a ratat calificarea la Olimpiada de la Rio, cu echipele de fete și băieți.
”… Diferențele de opinie dintre mine şi Federația de Gimnastică au fost majore. Am considerat că viitorul meu în România este relativ incert și, pe fondul acesta, am luat decizia să încep o nouă viață în Marea Britanie (n.n. a trecut Canalul în 1992). Sistemul românesc a vrut să-și mențină poziția, iar eu am considerat că ar trebui să aibă loc schimbări majore, altfel vom rămâne fără antrenori.
… Un lucru care nu se întâmplă în România, în general, este asigurarea succesiunii. Eu am pregătit 8 ani persoana care să-mi ia locul de antrenor. 8 ani, credeți-mă! Acum, la ceea ce fac, am deja două persoane pe care le școlesc de mai bine de 2 ani. Succesiunea este considerată de foarte mare importanță. Asta nu se întâmplă în România. Dacă vă uitați, sunt aceleași persoane… Treaba lor, nu știu ce eficiență au. Sistemul a devenit dependent de rezultatele ca atare, fără ca nimeni să se mai ocupe de modernizare.
…În gimnastică nu există tehnologie. Echipamentul e la fel, iar diferenţa e făcută de modul de pregătire. Ori am căzut noi, ori alții ne-au împins. A trebuit să trecem dintr-un vagon în altul, ne-a fost frică să facem pasul în vagonul celălalt și am rămas între ele. Mă doare inima când văd atâta corupție și delăsare, când văd că interesul personal domină interesul public.
… Bellu mi-e prieten, dar e incorect să spui că el este artizanul atâtor și atâtor performanțe, un guru al gimnasticii românești. Aceste rezultate au fost produse de o grămadă de antrenori. La un moment dat, am pierdut socoteala, erau cel puțin 42 de antrenori care au produs în spatele lui Bellu. Dar nouă, românilor, ne place chestia asta. Am fost și bine antrenați de pe vremea comuniștilor. Dar ar fi incorect să spun că Bellu și-a cultivat această imagine. Alții au făcut proiecția asta.
… Acum, în Marea Britanie sunt 16.000 de antrenori și 1200 de cluburi. Maxim 200 dintre ei sunt pentru înalta perfomanță. Nici nu-ți trebuie atâția. Tu ai nevoie în primul rând de ăia 16.000 care să-ți aducă copiii la sală. Nu toți vor deveni campioni, dar toți plătesc ca să facă gimnastică”…
De pe același site am aflat că Adrian Stan este creatorul celui mai performant program de pregătire a trainerilor din lume! În fiecare an, ia câte 10 antrenori tineri, pe care îi pregătește tehnic, dar și psihologic, pentru marea performanță. Wow, și Federația noastră de ce nu a luat legătura cu fostul său tehnician și să-i ceară sprijinul? A, ba da, Stan a fost invitat la Convenția anuală a antrenorilor, eveniment care s-a desfășurat la Izvorani, pe 10 decembrie, și unde a vorbit despre dezvoltarea înaltei performanțe și pregătirea antrenorilor. Din păcate, niciun oficial din gimnastica noastră nu spune dacă s-a parafat vreo colaborare mai consistentă cu ”englezul”, unul din puținii specialiști care ne poate arăta cum să facem ca gimnastica românească să iasă din acest marasm , ce durează de mai bine de cinci ani. Vorbele lui Stan, spuse în aprilie-mai 2016, după drama necalificării la Olimpiada de la Rio, au ajuns în România după doi ani și jumătate, timp în care contraperformanțele de pe podiumurile de concurs au luat amploare, după ce s-au mai pierdut ceva gimnaste, după ce opinia publică s-a oripilat și mai tare, de politica falimentară a Federației.
În plus, după ce fostul președinte al Federației, Adrian Stoica, a făcut pasul înapoi, și n-a mai candidat la alegerile din 2017, familia sportului s-a bucurat prin apariția pe funcție a unei foste mari gimnaste, Andreea Răducan, în speranța că aceasta va face ce trebuie. Dar și Răducan este o dezamăgire, poate mai mare decât Stoica, cel puțin până acum, pentru că nu știe ce trebuie făcut. Și credem că nu va putea lua cele mai bune decizii, atât timp cât îi suflă în ceafă Stoica, Bellu și Bitang, autorii morali ai dezastrului necalificării la Olimpiada de la Rio.
Acum a apărut și Stan, unul din tehnicienii care vor spune mereu lucrurilor pe nume, dar nu suntem convinși că Federația îi va solicita prea multe servicii, ”englezul” a supărat, deja, pe câțiva corifei, spun cârcotașii pe la colțuri. Sperăm, totuși, ca anul 2019 să fie un sfetnic bun, pentru Andreea Răducan…
Ionel Pană