Opini/Ionel Pană, despre gimnastica românească. Hai cu noi, în țara fără campioane!

mar, 09 octombrie 2018

Planeta gimnasticii artisticii este în mare fierbiere – se apropie Campionatele Mondiale de la Doha, Qatar, un regal ce va aduna la start toate stelele lumii din ultimii ani, fete și băieți, pentru a-și trece în cont noi medalii prețioase. De două luni încoace, sportivii n-au stare și se duc la tot felul de competiții, mai mari și mai mici, să-și arate potențialul și aspirațiile pentru ceea ce se va întâmpla în emiratul arab, din Sud-Vestul Asiei, în perioada 25 octombrie – 3 noiembrie.

S-a mers la Campionatele Panamericane, din Peru, la cele Mediteraneene, din Tunisia, La World Challenge Cup Szombathely, Ungaria, la trilateralul Italia – Grecia – Rusia, de la Trento, la World Challenge Cup de la Paris, acum se desfășoară Olimpiada Tineretului, în Argentina, după care urmează un turneu international la Ruesselsheim, Germania, unde sunt invitate Franța, Italia, Elveția și țara gazdă, și, în sfârșit, Memorialul Salamun din Slovenia – cine a făcut o pregătire bună, și a rezistat tuturor acestor concursuri de verificare, poate merge cu pieptul în fața la Doha, după medalii, firește.

Gimnastica noastră a absentat de la mai toate aceste întîlniri cu lumea bună, dar ca să închidă gura lumii, care începuse să cam șușotească, Federația a trimis câteva gimnaste în Belgia, la un trilateral între Olanda-Belgia și România. Și din trei participante, România s-a clasat pe locul 3, cu un total de 151,250 de puncte, în urma Belgiei, 162,200 puncte, și Olandei, 157,050 puncte. La individual compus, Denisa Golgotă a fost pe locul 4, cu 52,550 de puncte – a avut cea mai mare notă la sărituri, 14,250, însă a fost cu cele mai slabe note la paralele inegale, 12,600, și bârnă, 12,300, iar la sol a primit o notă medie, 13,400. Următoarea tricoloră, care a făcut patru aparate, a fost Laura Iacob, care a ocupat locul 11, cu 48, 950 de puncte – a primit 13,600 la sărituri, 9,500 la paralele (cea mai mică notă din concurs, fiind urmată de Maria Holbură, cu 9,600), 12,900 la bârnă și 12,500 la sol.

Au mai fost romance în concurs, dar care au făcut doar câte trei sau două aparate – Nica Ivănuș, locul 15, n-a lucrat la paralele, Ioana Crișan, locul 17, n-a făcut solul, Carmen Ghiciuc, locul 18, n-a făcut solul, și Maria Holbură, ultima pe listă, poziția a 20-a, n-a concurat nici la sărituri, și nici la bârnă. Oare ce-o fi înțeles antrenorul Nicolae Forminte din aceste evoluții? La acest nivel al tricolorelor nu batem pe nimeni și ne ducem degeaba în Qatar. Chiar nu se face nimic la Deva? Chiar așa de nepăsători sunt cei din Federație de nu controlează activitatea la lot? Nu se fac pași înainte, se bate pasul pe loc, fetele sunt timorate, parcă le e frică să urce pe aparate, unde o să ajungem? Și nu știm dacă asta este echipa națională care va merge la Doha – pentru că sunt fete slab pregătite. Mai mult, unele dintre ele parcă au fost uitate, iar ăsta este cazul Ioanei Crișan, a cărei entorsă a durat un an de zile. A apărut dintr-odată în lot, însă nimeni nu ne spune dacă fata este în plenitudinea forțelor – nu ne batem joc de o gimnastă, poate singura, care are șanse reale să ajungă la Olimpiada din Japonia. Ioana n-a făcut solul, oare de ce? Nu cumva a avut dureri și se teme ca entorsa să nu recidiveze? Chiar și-așa, Ioana este puternică și poate face o supriză la Doha, ba chiar poate crea o atmosferă de stabilitate în lot, pentru că are ceva experiență de concurs și le poate încuraja pe mai tinerele ei colege.

Am scris mai sus competițiile puternice, unde s-a întâlnit lumea bună a gimnasticii mondiale, de ce n-am fost și noi, chiar dacă am fi ieșit ultimii, pentru că nu depășeam pe nimeni, dar știam și noi ce mai avem de făcut, învățam de la cei mai deștepți ca noi, ba chiar și fetele căpătau o siguranță mai mare, dacă erau duse în Tunisia, sau la Szomothely, la Paris chiar.
În această săptămână, la Ploiești, Federația a venit iarăși cu Programul ”Hai în țara campioanelor” – Bellu este în frunte și împarte cărți scrise de el, ba chiar face și propaganda printre părinți să-și lase odraslele la gimnastică. Eu, unul, n-aș mai face greșeala asta, să-mi las fetița pe mâna lor, atât timp cât în Federație și în jurul ei roiesc nemernici (DEX – a duce pe cineva într-o stare jalnică, nefericită), și mă refer aici la cei care și-au bătut joc de cele 20 de gimnaste din ciclul olimpic 2013-2016 (foto), ba chiar și profitori i-aș mai putea numi, pentru că au primit bani fără să muncească și fără să aibă rezultatele pentru care s-au angajat. De acolo a-nceput declinul, din 2013, de când dubla campioană europeană a fost făcută labilă psihic și inadaptabilă, de când o întreagă echipă medaliată la Europene a fost destructurată și n-a mai avut cine să lupte pentru un loc la Olimpiadă, din momentul în care o gimnastă, care visa să urce pe podium, a plecat în cărucior de la Izvorani, întrebându-și părinții, cu ochii în lacrimi, dacă va mai putea merge vreodată, și închei cu gimnasta care a fost pusă să facă băi cu gheață, după care să alerge târând după ea saci cu nisip – nu, nu vorbesc de un lagăr de concentrare, din vremea nazismului, cu toate că doctoral Mengele ar fi putut fi invidios pe unele metode de tortură psihică și fizică ale antrenorilor de acolo (se știu ei care sunt…), mă refer la la atmosfera de la lotul de Izvorani, din perioada 2013-2015, făcută de antrenorii Adela Popa, Ioan Coroiu și Lucian Sandu, coordonați, din când în când, de mult lăudații Bellu și Bitang.

Revin la Programul ”Hai cu noi în țara campionilor” și o-ntreb pe Andreea Răducan, președinta Federației de Gimnastică, unde este această țară, că sigur nu este vorba despre România. Sau poate că are ea o baghetă magică și face campioane pe bandă rulantă, care să meargă și la Tokyo, în 2020, dar numai după ce câștigă 100.000 de mii de euro, de la mama unei gimanaste, care strigă pe rețelele de socializare și face publice relele tratamente la care a fost supusă fata ei, cât timp a fost la Izvorani. Și atenție la programele astea, a mai fost unul, derulat de Bellu și Bitang în parteneriat cu Petrom, însă s-a descoperit că cei de la această mare companie au cam făcut ceva fraude, care au păgubit statul roman. Nu știu, zic și eu…

Comments are closed.