Șeful COSR, Mihai Covaliu, mulțumit de dezastrul de la Tokyo!

joi, 12 august 2021

La sosirea pe Aeroportul Otopeni, șeful COSR, Mihai Covaliu, a fost surprins când căra o mulțime de bagaje, semn că vacanța în Japonia s-a lăsat cu multe cadouri – deh, diurna a fost una serioasă, pentru președinte! A fost o greșeală din partea celor care l-au filmat pe Covaliu, care n-a ieșit pe la Salonul oficial, iar asta l-a costat. Sigur, pentru el nu contează, pentru că nu dă socoteală nimănui, nici jenă nu îi este, față de opinia publică, mai ales după dezastrul de la Olimpiadă.

Dezastru care, culmea tupeului, este văzut ca un succes de ochii fostului spadasin – ”Haideți să spunem că am reușit să oprim acest declin al medaliilor. Eu mă gândesc că dacă nu făceam ceea ce am făcut până acum, unde am fi fost la Tokyo”?, se laudă Covaliu. Păi să ne spună ce a făcut COSR-ul pentru atletism, bunăoară, care din 10 sportivi (la Rio au fost 16) n-a prins decât un loc 6 la aruncarea ciocanului. Sau cu ce se diferențiază gimnastica de la Tokyo, față de cea de la Rio? Ratări peste ratări și poziții cu mult departe de podium; la judo, nimic, la lupte un zero barat, la tir sportiv, dezamăgire, la fel ca și la tir cu arcul, la triatlon ne lăudăm cu locul 36, la tenis de masă doar locul 5, dar și poziții ca 17 și 33. Singurul sport despre care nu se vorbește aproape deloc, în ciuda faptului că a prins o poziție de excepție, este ciclismul – Vlad Dascălu a prins la mountain bike locul 7, echivalentul cu un loc pe podium la atletism, canotaj sau haltere.

Și apropo de haltere, da, aici, la Tokyo, România n-a mai avut sportivi dopați, pentru că n-a mai fost acceptată în concurs. Nici măcar președintelui Nicu Vlad nu i s-a permis accesul, semn că avem obrazul pătat rău de tot, dar ăsta nu este un motiv pentru Nicușor al nostru să demisioneze.

Și revenim la Covaliu și la instituția pe care o conduce – de la Rio și până astăzi nu s-a făcut o strategie a viitorului, nici măcar pe actualul ciclu olimpic. A fost evitată analiza Olimpiadei braziliene, mai ales că ministrul Sportului de atunci, Elisabeta Lipă, s-a certat ca la ușa cortului cu șeful COSR, Alin Petrache, pe seama lipsei de rezultate: Lipă spunea că a dat la federații bani și pe gură și pe nas, nu știm dacă și legal, pe când Petrache nu mai avea timp să răspundă, că era anchetat de poliție, pe seama echipamentelor sportivilor contrafăcute.
Acum, Covaliu se laudă că face anchetă, că obligă federațiile care nu și-au îndeplinit obiectivele să-și toarne cenușă-n cap, că vor fi sancțiuni, bla, bla, bla… Dar e simplu, angajații COSR, oameni de sport cu toții, la fel ca și cei din Ministerul Sportului, n-au urmărit ce-au făcut federațiile cu banii de finanțare. Nimeni n-a fost pe stadion, pe pista de atletism, în sala de pregătire, să controleze programul de antrenament, să organizeze teste de la lună, la lună, să vadă progresele – așa se face, cineva îți dă bani să faci o treabă, atunci are și dreptul să te și controleze, iar în cazul celor două entități de sport, COSR și MTS, chiar obligația s-o facă.

Pe 15 septembrie federațiile trebuie să prezinte raportul participării la Olimpiada de la Tokyo, la aceeași dată și COSR-ul va spune ce măsuri urmează să ia, dar eu spun că totul va fi o regie proastă, în care nimeni nu va păți nimic. Că doar și mâine este o zi, adică în 2024 urmează Olimpiada de la Paris, cu alte promisiuni și bani cheltuiți în zadar…

Comments are closed.