Anticipam un meci de un bun nivel tehnic, cu faze frumoase și un handbal european, dacă mă pot exprima așa, mai ales că în ambele echipe joacă mulți handbaliști din străinătate. Mai mult, Dinamo a fost surpriza plăcută a Velux Champions League, depășind faza grupelor și fiind la doar două goluri distanță de șaisprezecimi (ar fi întâlnit echipa maghiară Telekom Veszprem HC), existau, prin urmare, premisele unui adevărat derby.
Dar zicala românească spune să nu te duci la pomul lăudat cu sacul, că s-ar putea să fii dezamăgit – așa a fost și în cazul nostru, pentru că meciul în sine a fost unul greu de privit, cu multe durități, chiar prea multe și prea dure. Au fost 18 eliminări și trei cartonașe roșii, două prin acumulare de trei avertismente și o excludere directă, pentru un faul peste limita regulamentului. Aproape la fiecare acțiune a celor două grupări trebuia să se întâmple ceva – o impingere grosolană, un atac la gât, lovituri peste ceafă sau peste braț, iar toate astea au umbrit total spectacolul sportiv.
În plus, arbitrajul celor doi fluierași, Marian State și Marius Gheorghișor a fost unul în contratimp cu cele petrecute pe semicerc, nemulțumind ambele tabere. Au dat faulturi care nu erau și au trecut cu vederea unele clare, au acordat un gol care n-a fost și au făcut abuz de eliminări, și de-o parte, și de alta – s-a văzut clar că n-au știut să țină jocul în mână, ba chiar l-au și inflamat, prin deciziile lor. Nu-i acuzăm de subiectivism, n-a fost cazul, dar credem că cei doi sunt cam paraleli cu arbitrajul modern – nu poți să încurci jucătorii, să elimini unul nevinovat și să-l ții în teren pe cel care a comis abaterea. Iar la golul incorect validat, nu știm la cine se uita arbitrul din spatele terenului… Din păcate, cuplul State/Gheorghișor a mai fost implicat într-un scandal de proporții, chiar la debutul acestui campionat, când a fost acuzat că au fost subiectivi, la meciul din Liga Florilor, dintre Minaur și SCM Rm Vâlcea. De altfel, presa a scris negru pe alb – ”… un trio (n.n. era băgat aici și observatorul Potora) care a stricat jocul și a contribuit din plin la stabilirea rezultatului final”!
Din păcate, și în acest caz, observatorul jocului a avut și el un rol nefast, în prestația arbitrilor – el ar fi trebuit să-i liniștească și să le recomande o mai bună judecată în aplicarea regulamentului, nu să le încurajeze acțiunile punitive, prin semne discrete ale capului și ochilor. Ba mai mult, în loc să stea deoparte, ca să nu urce la cote mai mari iritarea antrenorilor și a jucătorilor de pe bancă, el se plimba nestingherit printre aceștia, aruncând vorbe unuia sau altuia, de parcă spectatorii ar fi trebuit să se uite la el, ca la buricul pământului, ceea ce nu era cazul! Dar și-a primit răsplata, pentru că antrenorul celor de la CSM, Pereira, exasperat de desele intervenții ale observatorului, dar și de multele eliminări suferite de echipa sa, i-a făcut un semn din degete oficialului, rânjind a complicitate, care dădea de înțeles că adversarii l-ar fi mituit. Și gestul antrenorului n-a fost deloc discret, pentru că s-a văzut clar și în transmisia televizată.
Sincer, mi-a fost teamă ca în Sala Giulești să nu înceapă altercațiile – și în teren, și în tribune, mirosea a praf de pușcă, lipsea doar scânteia dezastrului. Mi-a părut rău că Dinamo a pierdut, dar cred că jucătorii s-au preocupat mai mult să faulteze dur, să plătească polițe de la meciurile anterioare. Recunosc, însă, că am avut o mare satisfacție pentru succesul CSM-ului, mi s-a părut o echipă mai disciplinată, mai ascultătoare. Duelul dintre cele două bucureștene va continua și în play-off, dacă pozițiile din clasament ale celor două se păstrează – le-aș recomanda tuturor jucătorilor să-și vadă mai mult de joc, să creeze mai mult, să fie mai subtili și să joace bărbătește, da, accept, dar nu golănește. Pot apărea accidentări grave, în urma cărora regretele devin tardive!
P.S. O întrebare pentru oficialii de la CSM: cum se face că în astfel de meciuri importante, niciunul din frații Esteki, transferați în primăvara anului trecut, chiar de la Dinamo, nu a intrat în teren? Se pare că unul este accidentat, dar celălalt a fost ieri pe bancă și n-a prins niciun minut. Se zvonește că CSM plătește doar pentru un jucător cam 8000 de euro pe lună, cum să ții rezervă un astfel de handbalist? Atunci cu cât este plătit Ramba, care a făcut un meci de excepție?
Ionel Pană
Draga biciclistule
Nu e vorba de ochelarist ca te faceam „aragaz cu 4 ociuri” ci de faptul ca esti specializat in biciclizde. Ti-am citit dimineata articolul si aveai greseli, pe care vad ca le-ai corectat intre timp. (Ii incurcai pe antrenorii CSM-ului de la fete cu cel de la baieti – scriind ca Dragan a fost aseara pe banca, cee ce nu a fost adevarat). Eu stiam ca nu bei dar poate te-ai apucat intre timp de baut, sau mai rau, de tras pe nas sau bagat in vena! Dar sa schimbi articolul de seara pana dimineata mi se pare prea mult, si devii suspect cu alcoolul, prafurile sau etnobotanicele. Sa-ti fie rusine. De fapt in ultimul timp am mai avut probleme cu articolele scrise de tine, fara sa fii prezent la joc, fara sa mentionezi sursa si fara sa descrii realitatea.
Acum sa revenim: nu exista un arbitraj fara greseala!, asta stie orice arbitru, orice jucator si orice antrenor. Cat de mult ii acuzam pe arbitri depinde de noi (echipa)!.Ieri a castigat o echipa desi putea sa castige si cealalta. Este prinma victorie a lui Pereira (nu Dragan Djukici cum ai scris tu aseara in euforia ta) in fata echipei Dinamo. Asta e una. Apoi dimineata bateai campii in legatura cu Observatorul. Daca nu stiai, sau daca voiai sa spui, sau daca faceai pe prostul si din cauza aburilor nu ai fost in stare sa citesti pe portalul frh.ro, iti spun ca observatorul am fost eu. Si EU am considerat ca jocul trebuie sa se desfasoare pe teren, nu in tribune, nu in culise, nu la Oficiul pentru Migratie, nu la comisii. Daca am gresit sa fiu chemat la CCD. Pentru asta desi am avut o altercatie la inceputul jocului cu Pereira am trecut cu vederea gestica acestuia. Apoi „plimbarea” de care ma acuzi tu nu era una intre indragostiti, cum faci tu cu altii, ci era ca sa-i calmez si sa-i linistesc pe toti. Tu stii ce ar trebui sa faca un Observator la jocuri? Esti tu cumva Observator EHF, Ai participat tu cumva la finale de Campionat European ca Observator? Sau vorbesti, vorba lui caragiale, ca un „scarta scarta pe hartie” si te lauda unii sau altii ca „combati bine”? Sau vorbesti si scrii ca sa te afli in treaba, asa cum ai scris si de George Dogarescu fara sa fii prezent la eveniment? Mai vrei?, mai am, pot sa-ti mai scriu.. dar atunci cand ti-am scris mai acid m-ai cenzurat si comentariul meu nu a aparut. Si nu mai am chef sa-ti fac publicitate pe net (feisbuci). Asa ca ai grija! nu mai vorbi prostii bai maeste P_ _ A! ca ma superi si iar iti amintesc de grreseli! Scrie de biclizde, de halbere, de gimnastik, lucruri la care poate te pricepi ca vad ca la handbal nu te prea pricepi!
Imi cer scuze marelui Cargiale, ca tastatura mi-a jucat feste si nu a vrut sa scrie cu majuscula numele sau.
DNUL BELU , ARBITRII SUNT DE RAHATTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT , CU Cateva exceptii .Se cred zei in timpul meciurilor si nu stiuunul de celalalt, si dnul dogarescu este prafffff si ca albitru. nu mai luati apararea incompetentilor.
Stimate Anonim (asa esti si in viata?). In primul rand constat ca asa anonim cum esti, esti tot suporterul pantelimonului cu care am mai avut un schimb de replici. Apoi trebuie sa inveti ca termenul corect in limba romana este ARBITRU si nu albitru cum scrii tu, care probabil ai vreo 2 clase mai mult decat trenul. As fi crezut intr-o greseala de dactilografie daca tasta l era langa r, dar sunt fiecare la cate o extremitate a tastaturii si pe randuri diferite. Ai grija ca iar te va lua la intrebari d-na David, care v-a zis deja sa terminati cu prostiile. Deci pune mana pe carte ca tu esti praf cu educatie.