La sfârșitul lunii octombrie a anului trecut o tragedie avea să zguduie societatea românească – un incendiu devastator a avut loc în Clubul Colectiv din Capitală, care avea să se soldeze cu zeci de morți și răniți. S-a constatat imediat că proprietarii clubului nu aveau avizele necesare, că ultimele controale au fost formale, câțiva funcționari, ca și propietarii Colectivului fiind arestați și cercetați penal.
Restaurante, cluburi, săli de sport și stadioane au fost închise, pe motiv de lipsă de Aviz ISU, semn că viața noastră era pusă în pericol și în bodegi, și în magazine, și în săli de sport, chiar și în Stadionul Național din Capitală. Printre sălile suspendate din handbal se numără cea a Federației, Lucian Grigorescu, și Sala Polivalentă Dinamo, surprinzător, o construcțienouă, care nu îndeplinește normele legale de funcționare.
A trecut vremea, iar românul a plâns un pic, pentru morții din Colectiv, după care și-a spus că morții merg în lumea lor, pe când viii trebuie să trăiască aici și să se dapteze timpurilor. Chiar și fără Aviz, la Dinamo se jocă din decembrie, și handbal, și baschet, și volei, dar fără spectatori. Se spune că a fost o întâlnire de taină, între șefii de la Dinamo, Jandarmerie și gradați ISU, și, după ore încinse, s-a găsit o soluție de compromis: s-a calculat gradul de periculozitate al spectatorilor, unghiul de aplecare, volumul și greutatea și s-a ajuns la concluzia că în Sală pot asista la meciuri doar 10 persoane, în afară de delegațiile sportivilor, care variază, în funcție de sport!!
Nu știm formula prin care rezultatul a fost de doar 10, pentru că între 10 și 11 nu e mare diferență, ba chiar 12, dacă ne gândim – la meciul de handbal Dinamo-CSM Călărași au fost chiar 15! Este o adevărată bătaie de joc, unii respectă legea, alții nu! În culpă este, în primul rând, Federația Română de Handbal, forul care organizează toate competițiile oficiale din România, pentru că a programat jocuri într-o sală, despre care se știa că nu are toate avizele!
Am vorbit cu mai mulți oameni din Federație, arbitri, observatori, membri ai Comisiei Centrale de Competiție, oameni care nu aveau cunoștință ce înseamnă Aviz ISU, la ce se referă el și dacă Dinamo are voie să organizeze competiții. Am descoperit că Dinamo are un litigiu cu vecinii dintr-o latură a Sălii, care au reclamat că un incendiu îi va afecta și pe ei. Trebuie să se construiască o sursă de apă foarte aproape, care să formeze o perdea protectoare pentru vecini. Nu s-au făcut lucrările, iar de Aviz ISU nici nu poate fi vorba. Mai mult, știm din declarațiile fostei șefe a lui Dinamo, Elisabeta Lipă, că recepția Polivalentei nu s-a făcut, constructorul mai având câte ceva de remediat, inclusiv această perdea de apă.
Faptul că în sala Dinamo intră 10, 100 sau 1000 de spectatori nu contează, Avizul ISU se referă la securitatea împotriva incendiilor, nu la numărul de spectatori! Incendiul poate izbucni și cu sala închisă, și cu ea plină de amatori de sport! Unul dintre interlocutori mi-a spus, citez, ”Domnul colonel Semen a transmis la Federație toate avizele, eu nu le-am văzut, dar cred că sunt. Oricum, eu am simțit că este o situație delicată, pentru că niciun angajat al Federației nu s-a băgat în problema asta și sunt destui, pe-acolo, Slavă Domnului”!
Dacă după acest meci, cei de la Călărași depun contestație, că au jucat într-o sală unde viața le-a fost pusă în pericol, probabil că Federația va comite alte încălcări ale regulamentelor și nu va sancționa Dinamo cu meci pierdut, la masa verde. Și dacă am adus aminte de regulamente, să spunem că în Procesul de Omologare a Bazelor Sportive, Federația a adăugat obligativitatea atașării unei copii, după Avizul ISU al sălii.
Să concluzionăm:
– Avizul ISU, în cazul Dinamo, nu există
– Federația Română de Handbal nu trebuia să programeze jocuri acolo, Comisia de Competiții nu a văzut acest Aviz ISU, a fost doar păcălită că există
– Nu cred că ISU a făcut socoteli că 10 spectatori pot scăpa cu viață, în cazul unui incendiu, după greșelile de la Colectiv, probabil că acum suflă și-n iaurt
– Dacă e lege, păi să fie respectată de toți, că așa este fair-play, cum se spune în sport, nu-i așa domnule colonel Semen?