O escrocherie, două escrocherii – dar până când, domnule Căliman?

joi, 12 iulie 2018

Aventura plină de escrocherii a lui Constantin Căliman, fostul președinte al CSM-ului, pare să fi ajuns la capăt de linie! În două sezoane, Căliman a reușit performanța să înșele marele club al Ministerului de Interne, Dinamo București, cât și jucătoarele unei a doua entități sportive, care poartă tot marca lui Dinamo.

Cu două sezoane în urmă, Constantin Căliman, rămas fără serviciu, după ce a fost dat afară de la CSM București, a bătut la ușa lui CS Dinamo, cu un mare proiect în geantă. Pe hârtiile lui Căliman era construcția unei echipe feminine de handbal, care să atingă marea performanță în cel mai scurt timp – promovarea în Liga Națională chiar din primul an, apoi câștigarea campionatului, accederea în Final Four-ul Champions League și chiar câștigarea Coroanei Europei.

Fiind mai slab de înger, adică mai credul, comandantul de atunci al Clubului Dinamo, George Cosac, a crezut în spusele lui Căliman, mai ales că acesta se jurase că vine cu bani mulți, de la sponsori cu greutate. În protocolul semnat de cele două părți, Dinamo se angajase să plătească, după posibilități, câteva salarii și să susțină și cheltuielile competiționale, urmând ca firma lui Căliman, parte în contract, să plătească grosul salariilor fetelor din străinătate, cât și ale celor mai bune handbaliste autohtone.

Mi-aduc aminte că acest individ a reușit să o transfere pe Laura Popa, care juca în Liga Mare, la Universitatea Cluj, după ce perioada de dezlegări se încheiase, cu sprijinul unor oameni din Federația Română de Handbal. Aceștia au declarat că este mai bine ca Popa să joace în Divizia A, la Dinamo, că se urmărește interesul national, pentru că Popa urma să facă parte din lotul national de senioare (n-a mai ajuns acolo…). Adică handbalista învăța mai multă tehnică din meciurile de divizie, contra echipelor precum Spartac, Târgoviște sau Activ Plopeni, decât în Liga Națională, unde întâlnea CSM București, HCM Rm Vâlcea, SCM Craiova sau HC Zalău. Mai mult, era umilit și antrenorul Florin Pera de la Cluj, considerat, astfel, mai puțin pregătit decât cuplul Nicoleta Alexandrescu/Ion Ivan de la Dinamo – să fim serioși! Dar transferul s-a făcut, încălcându-se toate regulamentele!

Imediat după prima parte a campionatului, construcția lui Căliman a-nceput să se șubrezească, pentru că salariile nu mai veneau la timp, fiind amânate cu o lună, apoi cu încă una și încă două, până a venit finalul Ligii – atunci s-a spus clar că se așteaptă promovarea în Liga Națională, în urma desfășurării Turneului de Baraj, după care sponsorii își vor desface buzunarele, ca să plătească toate datoriile. Dar Barajul a fost pierdut, iar banii s-au dus pe Apa Sâmbetei – jucătoarele au rămas cu buza umflată, înșelate fiind de un pungaș în adevăratul sens al cuvântului.

Din cauza nerespectării protocolului, sportivele au apelat la comisiile Federației, care au obligat Dinamo să plătească toate restanțele, chiar și cele care intrau în sarcina lui Căliman, în caz contrar conturile CS Dinamo urmând să fie blocate și clubul Ministerului de Interne pus pe butuci – vă dați seama ce rușinos ar fi fost, ca un neica-nimeni să umilească ditamai clubul, poate cel mai valoros din România, cu o istorie sportivă impresionantă…

Dar escrocul nu s-a oprit, pentru că și-a făcut un alt club, HC Dinamo, cu care s-a înscris în campionat, fără ca Federația să-l atenționeze cumva. Firește că istoria s-a repetat, ba aș putea spune că s-a atins apogeul acestei înșelăciuni – dacă handbalistele din vechea echipă, CS Dinamo, și-au primit banii, sau măcar o parte din ei, sportivele din noua grupare, HC Dinamo, n-au primit niciun franc în tot sezonul, fiind înșelate prin aceleași metode și minciuni, de infatuatul și scrobitul Căliman.

În această perioadă, la(n)țul s-a strâns serios în jurul lui Căliman, pentru că cei de la CS Dinamo își vor banii înapoi, acele sume pe care le-au achitat în locul fostului lor partener. Mai mult, sportivele din noua echipă, care au câștigat memoriile depuse la Federație, cu o lună în urmă (Severin, Banciu, Todorovska, Abed Sara) vor să-l acționeze în judecată (dacă nu cumva au și făcut-o), pentru că termenul de achitare a restanțelor, dat de Federație, a trecut demult. Căliman a fost călcat, zilele acestea, și de o avocată a uneia dintre handbaliste, care i-a desenat, se pare, viitorul ce-l așteaptă pe potlogar, în caz că nu-și plătește datoriile…

Ionel Pană

1 comentariu la "O escrocherie, două escrocherii – dar până când, domnule Căliman?"
  1. Cristi spune:

    Toate acestea cu complicitatea unui cuplu Amariei-Marchesini, care prostesc jucătoare cu mai putina gândire..