Fotbalul românesc a ajuns, ca şi sportul românesc la Jocurile Olimpice, în colaps. Dincolo de lipsa de injecție finaciară, suferă și de grandomanie.
N-avem sportivi la Rio, nici măcar medalii sau echipament de calitate, dar avem conducători care și-au cărat după ei, nu numai bagajele necesare, ci și nevestele și copii precum vara la all inclusive în Turcia. Își etalează cu consecvență, la mii de kiloemtri distanță, orgoliile interne. Acasă, fotbalul se zbate în anonimat, chiar dacă zecile de mii de euro aprobați în Comitetul Executiv se duc în buzunarele șefilor nu în dezvoltarea fotbalului mic.
VEZI CE SCRIE ALIN BUZĂRIN DESPRE MECIUL DE LA AFUMAȚI
FC Afumați, nou-promovată în eșalonul secund, a spulberat sâmbătă cu 16-0 pe niște copii veniți la meci chirciți sute de kilometri în maxitaxi-uri vechi de 20 de ani pentru a onora, măcar la nivel de prezență, competiția. Băieții din Ilfov, conduși din tribune de vestitul primar Dumănică, nu i-au lăsat să respire și le-au dat goluri pe bandă rulantă. Dacă se opreau la 5-0 nu era mai bine, mai sănătos, mai frumos?
N-ar mai fi râs o întreagă lume de startul de campionat din România, unde șefii FRF îşi burdușesc buzunarele cu zeci de mii de euro prime, iar echipele n-au 400 lei pentru un plin la motorină să plece în deplasare. Nici măcar competitorii nu știu să se respecte între ei, își dau cu parul în cap, cum se prind, în loc să creeze un campionat bazat pe respect, să se ajute și să aibă o întrecere care să creeze audiență. Pentru unii golurile sunt mai importante decît audiența, dovadă partida de la Afumați. Exact cum eu mi-aș monta o poartă cu plasă în living și aș da goluri numai la vinclu. Ideea e că nu mă vede nimeni, oricît de bun aș fi.
În vremurile tulburi ale celor de la Borussia Dortmund, acum vreo 7-8 ani, Bayern Munchen a ajutat rivala cu câteva milioane de euro, cu jucători împrumutați, conștientă fiind de faptul că moartea adversarului i-ar fi făcut mai mult rău decît bine, grație rivalității dintre cele două mari grupări. O Bundesliga fără Dortmund ar fi valorat cu cîteva zeci de milioane de euro mai puțin în buzunarele celorlalte cluburi. Au înțeles, au acționat. La noi, primarii cer echipelor să marcheze ca la handbal doar din orgolii personale, prost înțelese, în timp ce puștii de 16 ani vor povesti debutul lor în Liga 2, peste cîteva decenii, vorba lui Alin Buzărin, amintindu-şi de un 0-16 în Ilfovul de odinioară.
Un alt motiv de „să moară capra vecinului” o regăsim la Casa Fotbalului. ACS Berceni, echipă desmoştenită de noul primar ales al urbei, nu mai poate juca meciurile acasă, motiv pentru care a ales baza FRF de la Buftea. Preţul cerut de FRF este exact acelaşi cerut unor corporatişti care ar fi vrut să închirieze baza în weekend pentru destindere, 600 de euro pentru 3 ore. Niciun discount, nicio înţelegere, nicio grijă pentru campionatul eşalonului secund pe care FRF îl păstoreşte. Bravo, domnilor federali, daţi-le în cap cât mai respiră.
de Daniel Nazare
mail: daniel.nazare@ilfovsport.ro
Facebook: Daniel Nazare
nu avem nevoie de indulgențe, de discounturi. Fotbalul la liga 2 devine amator. FRF ar fi trebuit să se intereseze și să impună un standard, nu să te trezești că nu ai cu cine juca (a fost cazul Reșiței anul trecut, dar cui i-a păsat) ? Și de ce a trebuit să se accepte aceste echipe, ajungând la un număr anormal de mare pentru România ? S-a uitat vreodată președintele FRF pe evoluția numărului de echipe dintr-o serie ? S-a întrebat vreodată când au echipele timp să joace 21 meciuri în 3 luni ? (noroc că au rămas 20, deci 19 meciuri). Echipelor care bat sute de km de ce nu li se oferă o cazare decentă ? Nu hotel de 4 stele ci 22 paturi sunt suficiente. Mâncarea este treaba clubului. Iată că Șomii au luat 16, iar Reșița numai 5. Ce sunt aceste echipe în stare pentru acest campionat ?